Britanski znanstvenik sudjelovao u razvoju tehnologije za dijagnosticiranje raka prostate koja mu je pomogla spasiti život

Britanski znanstvenik sudjelovao u razvoju tehnologije za dijagnosticiranje raka prostate koja mu je pomogla spasiti život

Britanski znanstvenik sudjelovao u razvoju tehnologije za dijagnosticiranje raka prostate koja mu je pomogla spasiti život

David Hawkes je medicinski fizičar s UCL-a (University College London) koji već više od 40 godina s kolegama radi na razvoju medicinske dijagnostičke tehnologije koja je pomogla mnogim pacijentima u borbi s njihovim bolestima, uključujući i onima s rakom prostate.

No David nije ni pomišljao na to da će jednog dana postati pacijent kojem će tehnologija koju je pomagao razvijati spasiti život. Upravo to se dogodilo prije dvije godine kada je sudjelovao u kliničkom ispitivanju najnovije verzije tehnologije na kojoj je radio kada je otkrio da ima rak prostate.

Davidov rak je dijagnosticiran uz pomoć Smart Targeta, jednog od dijagnostičkih sustava kojeg je sa svojim kolegama razvijao još od 2007. godine. Radi se o multiparametrijskom MR prikazu koji kombinira tri odvojena MR prikaza kako bi se izradio kvalitetniji prikaz prostate. Softver nakon toga sinkronizira ove prikaze s ultrazvučnim prikazom prostate kako bi se dobila cjelovita slika.

Ovaj sustav je liječnicima dostupan od 2016. godine, aurolozima pomaže pri preciznijem stavljanju igle za biopsiju u bilo koju tvorevinu vidljivu na MR prikazu koja bi mogla biti rak.

Multiparametrijski MR prikazi najnovija su tehnologija koju koriste najnaprednije bolnice i klinike diljem svijeta pa tako i Radiochirurgia Zagreb.

“Htjeli smo razviti značajno manje invazivnu i ujedno učinkovitiju metodu biopsije u kombinaciji s liječenjem za pacijente s lokaliziranim, niskorizičnim ili umjereno rizičnim rakom prostate koji u trenutku pronalaska nisu prijetnja za život pacijenta. Vodili smo se time da razvijemo kvalitetnije prikaze za navođenje biopsije i bilo kojeg daljnjeg žarišnog tretmana usmjerenog u sam rak, koji minimalno oštećuje okolno tkivo te koji ima manje štetnih nuspojava”, pojašnjava David.

Ranije ove godine objavljeni su rezultati revolucionarnog PROMIS istraživanja koje je pokazalo da prikupljanje multiparametrijskih MR prikaza prije izvođenja biopsije poboljšava točnost dijagnoze za rak prostate.

Richard Hindley, vodeći znanstvenik koji je radio na PROMIS istraživanju ima samo riječi hvale za ovu tehnologiju.

“David je imao velike koristi od ovog softvera kako u smislu biopsija tako i u smislu samog tretmana. Vjerujem da će nam u budućnosti ovakvi softveri uvelike pomoći pri postavljanju dijagnoza za rak. Uz pomoć njih puno su manje šanse da će liječnici nešto previdjeti i puno je veća vjerojatnost prepoznavanja agresivnog oblika raka što će pomoći pri donošenju odluka o daljnjem liječenju. Također, pomoći će smanjiti nuspojave bilo kojeg tretmana, uključujući kirurgiju i radioterapiju”, objašnjava.

Saznajte više o multiparametrijskom MR pregledu prostate u Radiochirurgiji Zagreb.