1 sat, 1 dan, 1 život - preventivni pregledi za rano otkrivanje i liječenje raka

1 sat, 1 dan, 1 život - preventivni pregledi za rano otkrivanje i liječenje raka

1 sat, 1 dan, 1 život - kampanja koja poziva na preventivne preglede za rano otkrivanje i liječenje raka

“1 sat, 1 dan, 1 život” naziv je kampanje koju podržavaju Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ), krovna organizacija koja okuplja više od 70 zdravstvenih udruga diljem Hrvatske i specijalizirani portal onkologija.hr, a koju su inicirali poliklinika Radiochirurgia Zagreb i tvrtka Siemens Healthcare d.o.o.

 

Cilj kampanje je podići razinu svijesti kod građana o potrebi redovnih pregleda kako bi se pravovremeno otkrio i liječio rak, a glavna poruka je da je dovoljno uložiti jedan sat u jednome danu jednom godišnje kako bi se rak mogao liječiti ako se dovoljno rano otkrije.

 

Podatci o oboljelima od raka

Podsjetimo, prema zadnjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak je drugi najznačajniji uzrok smrti u Hrvatskoj, odmah iza bolesti srca i krvnih žilaU Hrvatskoj od raka svake godine oboli oko 25 tisuća, a umre skoro 14 tisuća ljudi, što znači da će do kraja dana 38 osoba izgubiti bitku s ovom opakom bolesti. Taj zastrašujući podatak još je strašniji s obzirom na to kako su posljednjih godina oboljenja od raka u nas u uzlaznoj putanji.

Kada govorimo o ovakvom tipu zloćudnih bolesti, uistinu je najvažnija primarna prevencija kojom se mogu spriječiti nastanak i razvoj istih, kao i rano otkrivanje takvih oboljenja u fazi kada se mogu najuspješnije liječiti, istaknuo je ravnatelj poliklinike Radiochirurgia Zagreb prof. dr. sc. Dragan Schwarz dodavši kako je tehnologija posljednjih godina toliko uznapredovala da su preventivni pregledi postali brži, sigurniji, ali i povoljniji, što ih čini dostupnijima široj populaciji.

 

Na ovaj način i mi se pridružujemo nacionalnoj kampanji za borbu protiv raka, a sve kako bismo zajedničkim snagama unaprijedili prevenciju, rano otkrivanje i kvalitetnije liječenje kao i sveobuhvatnu skrb za oboljele. Kako možete vidjeti i u glavnoj poruci ove kampanje, potreban je zapravo samo jedan sat u samo jednom danu jednom godišnje da se pobrinemo za vlastito zdravlje, dodao je Schwarz.

 

U kampanji sudjeluju Mila Horvat, Iva Šulentić i Miroslav Ćiro Blažević, koji pozivaju građane na obavljanje redovnih preventivnih pregleda koji im mogu pomoći spasiti život.

 

Originalni članak: ordinacija.vecernji.hr