Dijagnostički pregled

Dijagnostički pregled kolorektalnog karcinoma

Kolorektalni karcinom zauzma drugo mjesto prema smrtnosti od karcinoma u razvijenim zemljama a otkrivanje bolesti u ranoj fazi značajno povećava stopu preživljavanja. USPSTF („US Preventive Services Task Force“) u svom izvješću iz lipnja 2016. godine uvrstio je CT kolonografiju (CTC – virtualna kolonoskopija) kao jednako vrijednu metodu između sedam prihvatljivih opcija probira („screening“) za kolorektalni karcinom. Odobrene metode probira su kolonoskopija, fekalni imunohistokemijski test (FIT) na okultno krvarenje, sigmoidoskopija plus FIT i CT kolonografija. Fekalni imunohistokemijski DNA test, guaiac test na okultno krvarenje i sama sigmoidoskopija su inferiornije u komparaciji s prve četiri navedene matode. Nove studije CT kolonografije uz adekvatnu pripremu crijeva pokazale su senzitivnost i specifičnost CTC u otkrivanju lezija od 6 mm ili većih usporedive s kolonoskopijom (senzitivnost:73-98% i specifičnost: 89-90%).

CT kolonografija (virtualna kolonoskopija) izvodi se uz pomoć suvremenih uređaja za kompjutoriziranu tomografiju koji omogućuju prikaz crijevnih vijuga nakon distenzije zrakom ili ugljičnim dioksidom. Preduvjet za pretragu su dobro očišćene crijevne vijuge pomoću veće količine tekućine s laksativom, koje se izvodi jedan dan prije snimanja. Nakon kompjutorske obrade, uz tanke poprečne presjeke vijuga crijeva, analiziraju se i rekonstrukcije unutrašnje površine crijeva.

Glavne prednosti CTC su njena minimalna invazivnost, kratko vrijeme izvođenja i mogućnost pregleda svih dijelova crijeva pa i onih iza suženja i opstrukcija. Nedostaci metode su izlaganje niskom zračenju, nemogućnost uzimanja uzorka i ostatak stolice u crijevima koji onemogućuje kvalitetnu pretragu kao i kod klasične kolonoskopije. Za konačnu histološku evaluaciju ili odstranjenje CT-om pronađenog polipa potrebno je učiniti kolonoskopiju.

Priprema za pregled

S obzirom na to da su u virtualnoj kolonoskopiji prikazi u presudne važnosti, iznimno je bitno isprazniti kolon i rektum prije pregleda. To znači da ćete morati poštivati posebno propisanu tekuću prehranu od jednog do tri dana prije pregleda.

Procedura

Pregled virtualnom kolonoskopijom odvija se u posebnoj prostoriji s CT uređajem. Moguće je da će vas liječnik zamoliti da popijete kontrastnu mješavinu prije pregleda kako bi se moguća zaostala stolica u kolonu i rektumu mogla “označiti”. Za vrijeme pregleda biti ćete zamoljeni da legnete na ležaj koji je dio CT uređaja te će vam vaš doktor umetnuti malu fleksibilnu cijev u vaš anus. Kada budete spremni, zrak će se kroz cijev početi upumpavati u kolon kako bi se isti proširio što za rezultat ima bolje kompjuterske prikaze. Ležaj se tada pomiče unutar CT stroja kako bi se uzeo niz prikaza svakog dijela vašeg kolona. CT stroj će uzeti dvije vrste prikaza – jedan dok ležite na leđima i jedan dok ste potrbuške. Ukupno vrijeme pregleda virtualnom kolonoskopijom je samo 10 minuta.

Što ako se pronađe karcinom?

Pronađe li vaš liječnik abnormalnu izraslinu, uputiti će vas na konvencionalnu kolonoskopiju kako bi se ista uklonila. Također postoji mogućnost da CT pregled otkrije nešto izvan kolona što će zahtjevati dodatna testiranja.

Nakon pregleda

S obzirom na to da se prilikom pregleda ne koristi anestezija, pacijent se odmah nakon pregleda može vratiti normalnim dnevnim aktivnostima, bez potrebe za asistencijom od strane druge osobe. Virtualna kolonoskopija obično ima vrlo malo nuspojava. Uobičajeno je da će se bilo kakvi osjećaji napuhnutosti kao i grčevi nestati nakon što višak zraka izađe iz tijela. Postoji vrlo mala mogućnost da napuhivanje kolona uzrokuje njegovo oštećenje ili puknuće, ali rizik toga je neusporedivo manji nego kod konvencionalne kolonoskopije. Kao i sve vrste CT pregleda i ovaj vas pregled izlaže maloj količini zračenja.

Koliko bi se često trebalo ići na pregled?

Preporučuje se da se pregled obavlja svakih pet godina nakon pedesete godine života.

syngo Colonography CT

syngo Colonography CT klinička je aplikacija koja se koristi za neinvazivno ispitivanje čitavog debelog crijeva na temelju niskodoznih i visokorazlučivih spiralnih CT skenova.

USPSTF preporučuje da se screening procedure za kolorektalni karcinom CT kolonografijom vrše svakih pet godina između 50. i 75. godine života. Saznajte više informacija na službenim stranicama.

Prednosti:

 • Sinkroniziran dvostruki prikaz u stvarnom vremenu i analiza skenova (npr. u potrbušnom i leđnom položaju ili pred i postkontrastno) do dva monitora
 • Podrška za dvostruke monitore
 • Sinkronizirano osvježavanje endoskopskih, aksijalnih i globalnih pregleda
 • Vrhunska kvaliteta prikaza virtualne endoskopije u stvarnom vremenu, koristeći visokodjelotvorne tehnike iscrtavanja
 • U potpunosti automatizirana centrirana navigacija
 • Automatsko obilježavanje i eliminiranje tankog crijeva iz prikaza
 • Prikaz čitavog debelog crijeva za lakši pregled putanje nalik na onaj uz pomoć čvrstog ili na bariju baziranog klistira
 • Pregledni segment koji sadrži putanju i obilježene patološke nalaze
 • Mjerenje veličine polipa
 • Panoramski endoskopski pregled debelog crijeva koji korisniku omogućuje pregled debelog crijeva iz oba smjera, omogućavajući pregled područja iza pregiba dok se kreće u jednom smjeru.
 • Instantno prikupljanje svih nalaza i ključnih prikaza u Findings Navigatoru
 • Pohranjivanje i prebacivanje nalaza potencijalnih promjena također se obavlja uz pomoć Findings Navigatora

Aplikacija kombinira prednosti 2D i 3D prednosti analize debelog crijeva te pruža u potpunosti automatiziranu centriranu navigacija i brzinsku fly-through navigaciju u stvarnom vremenu s visokokvalitetnom tehnikom virtualne endoskopije. Fleksibilne postavke zaslona i podrška za dvostruke monitore omogućavaju instantan prijelaz između 3D endoskopskog prikaza i odgovarajućih 2D prikaza. Nadalje, liječnik može odabrati sinkronizirani prijelaz i u položaju na leđima i potrbuške dok u isto vrijeme prikuplja nalaze.

S1 S2 S3

 

Kliničke primjene

CT kolonografija postala je rutinski alat za onkološke procjene debelog crijeva. Virtualna kolonoskopija posebno je primjerena metoda u slučaju neuspjele ili nedovršene konvencionalne kolonoskopije koja nije mogla biti obavljena zbog karcinoma, rizika od krvarenja ili perforacije stijenke.

Rezultati ACRIN kliničkih ispitivanja objavljenih u The New England Journal of Medicine pokazali su da je virtualna kolonoskopija tj. kompjuterska tomografija jednako učinkovita u pronalasku kolorektalnog karcinoma i velikih polipa kao i tradicionalna kolonoskopija.

The American Cancer Society je u ožujku 2008. godine dodao CT kolonografiju na listu preporučenih screeninga i prevencijskih pregleda za karcinom debelog crijeva te preporučuje pregled CT kolonografijom svakih pet godina.

syngo.CT kolonografija se tako u kombinaciji s niskodoznim spiralnim abdominalnim CT pregledom može koristiti za preventivne preglede debelog crijeva kao i dijagnostičke preglede u slučajevima gdje je pacijent imao neuspješnu optičku kolonoskopiju ili kada se optička kolonoskopija ne može izvesti zbog karcinoma ili poremećaja krvarenja te kada postoji rizik od kolonoške perforacije stijenke.

syngo.CT Colonography Advanced

syngo.CT Colonography Advanced pruža sofisticirani Polyp Lens Tool za CT kolonografiju koji podržava diferencijaciju polipa od zaostale stolice, lipoma i drugih struktura.

syngo.CT Colonography PEV

syngo.CT Colonography PEV (Polyp Enhanced Viewing) u potpunosti je automatiziran program za drugo čitanje koji je kompjuterski asistiran i opcionalan za syngo.CT kolonografiju te dolazi kao dio programa CT Oncology Engine Pro. Rezultati su automatski predprocesuirani u podatkovne skupine za položaje na leđima in a trbuhu odmah nakon što su poslani u syngo.via te su spremni za analizu čim se pacijentova datoteka učita.

___

1. US Preventive Services Task Force. Screening for Colorectal Cancer: US Preventive Services Task Force Recommendation Statement. JAMA. 2016;315(23):2564-2575. doi:10.1001/jama.2016.5989