Adjuvantna adaptivna stereotaksijska radioterapija dojke i regionalne limfne drenaže - 6.500 eura

Adjuvantna adaptivna stereotaksijska radioterapija dojke i regionalne limfne drenaže - 6.500 eura

Ethos

Gotovo sve bolesnice u kojih je proveden poštedni kirurški zahvat raka dojke (odstranjenje samo tumora uz očuvanje dojke) u pravilu moraju provesti i postoperativnu (adjuvantnu) radioterapiju i kemoterapiju. Adjuvantna radioterapija u tih bolesnica provodi se uobičajeno tijekom više tjedana, u 15 – 25 frakcija, odnosno dana, što se naziva standardno frakcionirana radioterapija. Uz tehnike koje se tipično koriste u standardnoj radioterapiji raka dojke značajni dio doze zračenja primaju i okolna zdrava tkiva, ponajviše koža, pluća i srce koji su glavni organi od rizika. Zbog toga se javljaju i nuspojave – crvenilo i upala kože dojke, te oštećenje funkcije pluća i srca.

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb prva u Republici Hrvatskoj bolesnicama nudi provođenje adjuvantne radioterapije dojke, a prema indikaciji i limfnih čvorova u području pazuha i oko ključne kosti stereotaksijskom tehnikom, u samo 5 frakcija primjenom adaptivne inteligencije na linearnom akceleratoru Varian Ethos. Nedavno objavljena studija u prestižnom časopisu The Lancet (https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30932-6/fulltext) pokazala je kako adjuvantno zračenje u 5 frakcija ima jednak terapijski učinak, bez češćih ili izraženijih nuspojava u bolesnica u usporedbi sa standardno frakcioniranom radioterapijom.

Planiranje i radioterapija na Varian Ethos-u provode se na način da se zrači samo tkivo dojke i limfne regije uz maksimalnu poštedu kože, pluća i srca. Plan zračenja svaki dan se kontrolira od strane radioterapijskog onkologa na samom uređaju, a snopovi zračenja se individualno prilagođavaju svim, i najmanjim mogućim varijacijama anatomije bolesnica. Ovakav pristup našim bolesnicama omogućava da adjuvantnu radioterapiju raka dojke provedu u samo 5 dana, na siguran način i uz minimalan rizik razvoja crvenila i upale kože, te oštećenja plućnog tkiva i srca.