Liječenje karcinoma

Opcije liječenja

Radiokirurgija

Radioterapija je grana medicine koja se bavi liječenjem karcinoma šaljući visokoenergetske zrake izravno u tumor ili željeno područje te je u današnje vrijeme uobičajen način liječenja karcinoma no svaki je slučaj individualan pa će vas naše stručno osoblje savjetovati koliko je radioterapija prikladna u vašem slučaju.

Radioterapija ima dva jednako važna cilja – kontrolirati rast tumora i u isto vrijeme što je više moguće smanjiti njegovo širenje na okolno zdravo tkivo. Radioterapija se dijeli na EBRT (eksternu radioterapiju) gdje zračenje do tumora putuje iz stroja i brahiterapiju, gdje zračenje kreće iz izvora koji se umeće u željeni dio tijela. Obje tehnike koriste se za liječenje širokog spektra tumora.

Kako radioterapija funkcionira?

Radioterapija koristi fokusiranu energetsku zraku kako bi oštetila kancerogene stanice i u isto vrijeme imala minimalan utjecaj na zdravo tkivo. Zračenje oštećuje DNA kancerogenih stanica što posljedično onemogućuje njihovu sposobnost širenja, uništavajući ih i smanjujući tumor. Zdrave stanice se lakše mogu oporaviti od izloženosti zračenju.

Tretman se obavlja uz pomoć stroja koji se zove linearni akcelerator. On stvara visokoenergetsku zraku koja se u tumor usmjerava iz mnogo različitih kuteva kako bi u potpunosti obuhvatila tumor s potrebnom količinom zračenja. Sveukupni tretman traje pet dana tjedno nekoliko tjedana.

Kada se bude izrađivao plan vašeg tretmana, naš onkološki tim će se voditi jednim ili više 3D prikazima vašeg tijela. Oni mogu uključivati CT prikaz, MRI i/ili PET prikaz. Analizirajući ove prikaze i druge rezultate pretraga, naš onkološki tim će procijeniti koji oblik liječenja će biti najprikladniji u vašem slučaju.

Prednosti radioterapije

Radioterapija se koristi za liječenja mnogih oblika karcinoma i to samostalno ili u kombinaciji s drugim oblicima liječenja. Radioterapija se može koristiti za:

  • Liječenje karcinoma i spriječavanje njegovog ponovnog pojavljivanja eliminirajući tumor
  • Kao palijativni tretman kada eliminacija tumora nije moguća (palijativna radioterapija se koristi za olakšanje boli, pritiska i drugih simptoma smanjujući tumor)
  • Smanjivanje tumora prije same operacije
  • Uništavanje preostalih kancerogenih stanica nakon operacije
  • U kombinaciji s kemoterapijom

Ako vam naš onkološki tim predloži radioterapiju kao dio tretmana, potencijalne prednosti mogu uključivati:

  • Minimalan utjecaj radioterapije na dnevne aktivnosti
  • Nema potrebe za ostajanjem u bolnici
  • Pojedinačna terapija traje manje od sat vremena, a ponekad je potrebno samo 15 minuta između dolaska u kliniku do odlaska iz nje da tretman bude obavljen

Moguće nuspojave

Radioterapija može stvoriti određene nuspojave koje su obično uzrokovane oštećivanjem zdravih stanica za vrijeme tretmana. Nuspojave su obično kumulativne što znači da se mogu razviti u kasnijim fazama tretmana. Mogu biti blaže ili jače te ovise o veličini i lokaciji tumora, stadiju bolesti, vašem općem zdravstvenom stanju i vrsti tretmana koja se primjenjuje.

Dvije najčešće nuspojave radioterapije su iritacija ili oštećenje kože na dijelu tijela koje se tretira i umor. Iritacije kože mogu uključivati suhoću, svrbež, guljenje te izbijanje plikova. Što se tiče umora, neki pacijenti mogu osjetiti lakši zamor dok neki mogu osjetiti ozbiljnu iscrpljenost. Druge nuspojave su obično vezane za dio tijela koji se tretira, poput gubitka kose ili suhog grla kada se operiraju glava i vrat ili urinarnih problema kada se operira donji abdomen.

Metode liječenja

Postoje dvije vrste radioterapije i obje su dizajnirane da precizno ciljaju tumor minimalno oštećujući okolno zdravo tkivo. Pod prvu vrstu spada eksterna radioterapija (EBRT) pri kojoj se visokoenergetska zraka usmjerava linearnim akceleratorom koja putuje od stroja do tumora. U drugoj kategoriji nalazi se brahiterapija, procedura pri kojoj se radioaktivni material stavlja unutar tijela u blizinu kancerogenih stanica.

Eskterna radioterapija (EBRT)

VMAT/RapidArc je napredan oblik IMRT-a (radioterapije snopovima promjenjivog intenziteta) koji je nastao 2007. godine.

VMAT ili volumetrijski modulirana luk terapija koristi poseban softver i napredni linearni akcelerator kako bi omogućio i do osam puta brže IMRT tretmane. Za razliku od konvencionalnih IMRT tretmana, za vrijeme kojih se stroj mora okretati nekoliko puta oko pacijenta uz zaustavljanja i ponovna pokretanja kako bi se tumor liječio iz različitih kuteva, VMAT/RapidArc može tretirati cijeli tumor u samo jednoj rotaciji i to u manje od dvije minute.

IMRT (radioterapija snopovima promjenjivog intenziteta) koristi 3D prikaze vašeg tijela kako bi iz različitih kuteva navodila zrake do tumora. Intenzitet zračenja se mijenja ovisno o pojedinom kutu, a oblik zrake se mijenja kako bi pratio oblik tumora. To omogućuje da zračenje dođe do svih dijelova tumora minimizirajuću izloženost okolnog zdravog tkiva. Ovakvi tretmani se obično daju svakodnevno između 10 i 20 minuta u periodu između šest i osam tjedana.

IGRT ili radioterapija vođena prikazima je tehnika koja koristi 2D i 3D prikaze vašeg tijela kako bi iz mnogo različitih kuteva navodila radijacijske zrake do tumora. Prije svakog tretmana izrađuje se prikaz kako bi se tumor mogao precizno locirati. Koristeći posebnu tehnologiju, naš onkološki tim može izraditi detaljan prikaz tijela koji im pomaže da vas ispravno pozicioniraju za tretman linearnim akceleratorom. Prikazi koji se koriste obično su napravljeni kompjuterskom tomografijom (CT), magnetskom rezonancom (MRI) ili pozitron emisijskom tomografijom (PET).

SRS ili stereotaktična radiokirurgija je tehnika koja se najčešće koristi za tumore mozga i kralježnice. Za razliku od IMRT-a, stereotaktična radiokirurgija se najčešće daje u maksimalno do pet tretmana, svakim tretmanom koristeći sve veće doze zračenja. Unatoč korištenju izraza “kirurgija” u nazivu, stereotaktična radiokirurgija ne uključuje upotrebu kirurškog noža. Umjesto toga se koristi visokoenergetska zraka koja pogađa tumor.

SBRT ili stereotaktična radioterapija tijela vrlo je slična stereotaktičnoj radiokirurgiji, ali se koristi za karcinome koji se nalaze van mozga i kralježnice. Ova se terapija najčešće koristi za karcinome pluća, jetre, gušterače i bubrega te se također obično primjenjuje u maksimalno pet zasebnih tretmana.

Liječenje metastatske bolesti

Koristeći opremu vrhunske kvalitete i najsuvremenije tehnologije, Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb pacijentima nudi sve potrebne usluge kako bi se karcinom na vrijeme otkrio i uspješno liječio u svim njegovim fazama.

Specijalna bolnica se posebno bavi liječenjem metastatskih oblika bolesti kombinacijom radiokirurgije, radioterapije i kemoterapije.

Naše je shvaćanje da je u liječenju ove sistemske bolesti potreban multidisciplinarni pristup koji podrazumijeva suradnju stručnjaka iz različitih područja, od onkologa do kirurga, radiologa i drugih.